075-2025501 info@p-c-w.nl Volendamstraat 2, 1507 KZ Zaandam

Kaakfysiotherapie

Kaakfysiotherapie of orofaciale fysiotherapie richt zich in de eerste plaats op klachten in het gebied van het hoofd, de hals en de nek. Hierbij kan worden gedacht aan pijn of beperkte functie, maar ook duizeligheid en oorsuizen (tinnitus) vallen hieronder.

De klachten kunnen worden veroorzaakt door verkeerd gebruik van de mond of de nek, maar ook ontstaan na operaties of bestralingen.

In het menselijk lichaam vindt een beweging nooit alleen maar locaal plaats. Als een tennisser serveert, doet hij dat niet alleen met de arm die het racket vasthoudt, maar het hele lichaam doet mee. Vanaf de voet, via het been, het bekken, de rug naar de schouder, de arm en de hand wordt de beweging opgebouwd. Dit wordt een bewegingsketen genoemd.

Hetzelfde gebeurt ook bij de mond. Iemand die hard ergens op bijt, doet dat niet alleen met de kaak. Het gezicht vertrekt, de ogen worden deels gesloten, de spieren in de hals spannen aan, de schouders worden opgetrokken en soms worden zelfs de vuisten gebald. Dat is ook een bewegingsketen.

Daarom betrekt de kaakfysio de schouders en de bovenrug in de behandeling. Ook schouderklachten kunnen worden behandeld.

Een aantal van de klachten die bij kaakfysiotherapie behandeld worden zijn:

  • Kaakklachten / TMD
  • Hoofdpijn
  • Atypische aangezichtspijn
  • Duizeligheid

De Orofaciaal fysiotherapeut bij PCW is Bert Leentvaar. Meer informatie kunt u vinden op kaakfysio.nl

Kaakfysio