Revalidatie COVID-19

Thuis na Corona? Start met bewegen! Ook tijdens isolatie! 

Hoe lang gaat de revalidatie ongeveer duren?

De eerste twee weken zijn het belangrijkste voor u herstel. Binnen deze twee weken zal uw fysiotherapeut regelmatig contact met u opnemen om te vragen hoe u zich voelt en of u al herstel merkt. Dit zal gedaan worden via de telefoon of via het video-bellen.

Vanaf week drie gaat u zelfstandig starten met uw persoonlijke oefenschema die u samen met u fysiotherapeut heeft opgesteld. Hiermee gaat u voor drie weken aan de slag waarbij uw therapeut regelmatig contact met u zal hebben. Na zes weken thuis trainen kunt u in samenspraak met de huisarts en fysiotherapeut gaan starten met de revalidatie op de praktijk. Deze zal duren totdat uw einddoel behaald is en u officieel het Corona virus heeft verslagen!

Waarom is het zo belangrijk om te blijven bewegen?

U zult gemerkt hebben dat u in het ziekenhuis weinig heeft bewogen en dat uw ziekte en klachten dit ook zwaar maken. Gelukkig bent u nu eindelijk thuis maar voelt u zich wel vermoeid en verzwakt, dit is niet erg! Start met bewegen en verbeter u spierkracht en conditie dat is de eerste stap in uw herstel tegen deze vervelende ziekte.

Wat kunt u wel doen, juist nu?

Voordat we starten met bewegen is het belangrijk om te weten dat niet iedereen even snel herstelt. De een start met een aantal meters op de kamer en de ander zal al meer doen in bijvoorbeeld het huishouden. De verschillen tussen de mensen is normaal en geen reden voor enige zorgen.

Afhankelijk van hoeveel u aankunt, kunt u oefeningen liggend op bed, zittend in een stoel of staand uitvoeren. We adviseren u om zoveel mogelijk uw normale dag patroon te volgen. Dit betekend vaak, ’s ochtends opstaan, aankleden en aan tafel ontbijten. Mocht u te maken met drains, infusen en zuurstofslangen dan hoeft dit geen belemmering te zijn, overleg eventueel met ons.

Beweegtips

In het onderstaande lijstje geven wij een aantal tips aan wat helpt bij het starten met bewegen en wat tevens minder uitnodigend werkt om te gaan niksen.

• Draag overdag comfortabele kleding en stevige schoenen;

• Draag uw pyjama en sloffen alleen ’s nachts;

• Gebruik uw bed alleen om te slapen en te rusten;

• Eet uw maaltijden aan tafel in plaats van op bed.

Hoe voelt u zich tijdens het bewegen?

Nu u bent begonnen met bewegen is het belangrijk om goed te letten op de signalen die het lichaam aangeeft. Bij inspanning gaat uw lichaamstemperatuur iets omhoog, kunt u gaan zweten, krijgt u een hogere hartslag en gaat u sneller ademhalen. Het is belangrijk dat u gewoon kunt blijven praten tijdens de inspanning. Zolang u zich hieraan houdt beweegt u op het juiste niveau van wat uw lichaam aankan.

U moet stoppen met de inspanning als u: 

• last krijgt van abnormale vermoeidheid;

• kortademigheid bent die niet in verhouding staat tot de inspanning;

• duizelig wordt;

• overmatig zweet;

• misselijker wordt;

• pijn op de borst heeft en pijn in uw arm.

Als u één van deze signalen ervaart stop dan met bewegen en ga rustig zitten of liggen. Verergeren de signalen desondanks nog steeds neem dan contact op met uw huisarts.

Bewegen met koorts?

Ook als u koorts heeft is het belangrijk voor u om te blijven bewegen. Denk hierbij aan oefeningen die weinig inspanning kosten zoals een paar keer per dag uit bed komen, naar het toilet gaan en kleine stukjes lopen in de slaapkamer. Licht intensieve oefeningen op bed of in de stoel mag u wel doen. Probeer intensieve inspanning te vermijden tot de koorts weg is. Twijfelt u over wat u mag doen, neem dan contact op met ons.

Bij vragen of onduidelijkheden

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben of er zijn zaken onduidelijk voor u neem dan vooral met ons contact op. Dit kunt u doen via onderstaande gegevens. De revalidatie wordt gegeven door Bas Ruiter en Job Witbaard.

075 – 202 55 01

info@p-c-w.nl